KLUBIN AUKIOLOAJAT

Klubi
Suljettu


 

   
TAPAHTUMAT

<<       11 / 2017       >>
MaTiKeToPeLaSu
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 

YHTEISTYÖKUMPPANIT

...
Bestron Oy
 
   

 Kapteenin ajatuksia!

Kesän pulinoita (20.7.2016)


Kapteeni eilen

Muutamaan kertaan on golfpalloja pitkin metsiä ja ryteikköjä etsiskelty  siitä lähtien kun golfseuran kapteenin tehtävät määriteltiin ensimmäisen kerran The Honorable Company of Edinburg Golfers-seuran toimesta maaliskuussa vuonna 1744. Samana vuonna laadittiin myös golfin ensimmäiset kirjalliset säännöt.

Seuran kapteenin tittelin tai arvon sai silloin pelaaja, joka voitti seuran mestaruuskilpailun eli kauden ainoan virallisen kisan.
Kapteenin tehtäviin kuuluivat tuolloin "the sole disposal of the booking money” sekä "the superintendency of the links”. Toisin sanoen hän vastasi seuran taloudesta sekä myös kentästä ja sen hoidosta. Tämän lisäksi hänen tuli selvittää jäsenten väliset esimielisyydet tai kuten sanonta kuului: "The Captain hasthe determination of disputes among golfers with the assistance of two or three of the players”.

Lyhyesti sanottuna hän oli seuran ylin henkilö, joka käytännössä vastasi kaikesta seuran toiminnasta. Näin oli vielä viime vuosisadalle asti ja brittiläisessä golfkulttuurissa kapteeni on edelleen seurassa erittäin arvostettu henkilö.

Kapteeni-käytäntöä noudatetaan vain niissä maissa, joissa brittiläinen golfkulttuuri on saanut jalansijaa. Monissa Euroopan maissa, kuten esim. Ruotsissa, sekä USA:ssa kapteenikäsite on käytännössä täysin tuntematon.

Alueellisesti Nakkila Golf kuuluu Lounais-Suomeen jonka jäsenseuroista kaikista muista  löytyy nimetty kapteeni, paitsi Ahvenanmaan kahdelta kentältä joissa käytössä em. Ruotsin malli, eli he eivät kapteeniperinnettä noudata. 

Suomen golfiin käytäntö kapteenista tuli vuonna 1932 kun Helsingin Golfklubi (HGK) perustettiin.


Kapteeni tänään

Tänä päivänä suurin osa kapteenin ”perinteisistä” tehtävistä on siirtynyt muille, puheenjohtajalle, toiminnanjohtajalle ja kenttämestarille. Luojalle kiitos siitä, muuten kapteenin löytäminen saattaisi olla ylivoimainen tehtävä.
Tietysti voitaisiin pelata kilpailu, yksi ja ainoa kesän aikana ja kilpailun voittaja saisi tai joutuisi ottamaan tehtävän hoitaakseen! Saattaisi tulla paljon putteja viimeisillä väylillä.
Kapteenin tärkeimmiksi tehtäviksi voidaankin määrittää seurahengen ylläpitäminen sekä golfetiketin ja -sääntöjen noudattamisen valvonta. Jokaisen kapteenin henkilökohtaisista ominaisuuksista riippuu, miten hän niistä ja muista tehtävistään selviää.

Kapteeni on samalla seurassa varsin yksin, hän on ainoa toimitsija, jolla ei ole omaa toimikuntaa, mihin tukeutua, vaan hänen täytyy toimia itsenäisesti. Toki meillä Nakkila Golfissa seuran hallitus, joka myös nimeää tai valitsee kapteenin,  antaa hyvät eväät asioitten hoitoon ja lisäksi voisiko sanoa saumaton yhteistyö caddimasterin kanssa helpottaa asioitten eteenpäin viemistä.

Kapteenin on osattava myös ”vinoilla takaisin”!:-)

Kapteenitoimikunta
Olen kuluvan vuoden alusta ollut mukana myös golfliiton alaisessa kapteenitoimikunnassa. Ryhmä on koottu alueellisesti ympäri Suomea siten että meitä kapteeneita istuu ryhmässä kahdeksan henkilöä. Edustettuina ovat  Nokia River Golf, Tapiola Golf,  Kalajoki Golf, Mikkeli Golf, Espoo Golf, Linna Golf, Tarina Golfin, sekä minä täältä Nakkilasta. Golfliiton puolelta ryhmässä on mukana Ale Valta.

Tapaamisia on alkuvuoden aikana ollut kaksi jonka lisäksi on pidetty yksi videokokous. Asiat ovat
toistaiseksi liittyneet kuluvan vuoden valtakunnalliseen kapteenitapaamiseen joka pidettiin kesäkuussa Katinkullassa. Tulevaisuudessa toimikunnan asialistalta löytyvät vuoden 2017 kapteenipäivät sekä valtakunnallisen koulutuksen alulle saattaminen ja käytäntöjen yhtenäistäminen ympäri Suomea.


Nakkila 2016

Kuluva kausi, joka muuten alkaa olla jo puolessavälissä, on ollut kentän kunnon osalta poikkeuksellisen hyvä. Väylät, raffit ja greenit kestävät hyvin vertailun muitten alueemme kenttien kanssa ja miksei laajemmaltikin. Ongelmakohtia kentältämme toki löytyy, mutta tulee aina muistaa mistä on lähdetty liikkeelle vuosituhannen vaihteessa ja varsinkin mitä on vuosien mittaan saatu aikaan. Iso kiitos siitä kenttäyhtiölle sekä seuran talkooväelle.
Tällä sponsori-, jäsen- ja pelaajamäärällä ei voida lähteä siitä että heti kun korjattavaa tai rakennettavaa löytyy, lähdetään kustannuksista välittämättä asiaa viemään eteenpäin, vaan ollaan viisaasti pidetty kenttää pelattavassa kunnossa, tehty asioita pikkuhiljaa sen mukaan mitä rahat ja voimavarat antavat myöten. Tämä lienee kenttäyhtiön ja seuran osalta toimintatapamme myös tulevaisuudessa.


Etiketti

Golfissa sana etiketti tuo väistämättä mieleen pukeutumiseen ja kentällä käyttäytymiseen liittyvät asiat. Onneksi  varsinkin pukeutuminen on tänä päivänä melko rentoa ja menossa siihen suuntaan ettei kukaan nyt ainakaan lajia vaihda sen takia että ohjeet liian tiukat.
Olimme puolisoni kanssa loppuvuonna 2015 Etelä-Afrikassa, Kap Kaupungin ympäristössä ja siellä kenttien paikallissäännöt määrittelivät melko tiukasti miten ja minkälaisissa asusteissa saa liikkua kentällä ja mitä vaatimuksia pitää noudattaa kun astut klubille. En tiedä miten olisivat toimineet jos farkut jalassa olisi kentälle koitettu, ehkä olisivat ehdottaneet pelaamista seuraavana päivänä!?


Nakkilassa haluaisin ehdottaa tai jopa vaatia noudattamista kahdessa etikettiin liittyvässä  asiassa.

Ensimmäinen asia on edelleen kentältä löytyvät tupakan tumpit ja tyhjät olut- tms.tölkit. Eikö voitaisi sopia että hoidetaan ne asianmukaiseen paikkaan eikä heitetä kentälle. Aiemmin klubeilta löytyi tyhjiä filmirullan koteloita, nykyään niitä ei enää ole kun kaikki kuvaavat digillä, mutta vaikka niin että pidetään tyhjä tölkki bagissa ja sujautetaan tumpit sinne, näin saadaan kentältä pois sellaista mikä ei sinne kuulu.

Toinen asia on ”Member of Board” paikat parkkipaikalla. Tarkoittaa siis sitä että kyseiset paikat varattu seuran puheenjohtajalle, sihteerille ja hallituksen jäsenille. Ei sen takia että matkaa caddiemasterin tiskille olisi 7m vähemmän, vaan siksi että jäsenet näkevät tai tietävät seuraa edustavien henkilöitten olevan kentällä joten voivat tarvittaessa tulla esittämään asioita jos sellaisia mahdollisesti on mielessä.
Kokeilkaapa vaikka muilla lähialueemme kentillä monennelleko väylälle ehditte ennen kuin teidät tulleen hakemaan pois kun parkkeeraatte autonne seuran puheenjohtajalle varatulle paikalle?! Ette kovin pitkälle, tai ainakin neuvotaan harjoittelemaan lukutaitoa.

Hyvää kesän jatkoa ja kohtuullisia pelejä
Ari Kokko


Meidän kenttä

Kesä on hyvällä alulla ja on aika miettiä mennyttä ja tulevaa.

Aloitin oman golfmailojen kantamisen ja fore-huudon huutamisen vuonna 2003 jolloin oma kotikenttämme oli totaalisen erilainen kuin mitä se on nyt ja varsinkaan mitä se tulee olemaan tulevina pelikausina.

Kenttä oli jo tuolloin 9-reikäinen, mutta kuitenkin täysin erilainen kuin tänä päivänä. Par-3 väyliä oli yhteensä 7 kappaletta, Par 4 ja Par 5 väyliä molempia yksi. Näistä väylistä on täysin ennallaan vielä kolme , väylät 2, 3 ja 8. Kaikki muut ovat vuosien saatossa kenttähenkilökunnan ja varsinkin ”old boss” Räikkösen Aarnen kovalla työllä saaneet nykymittansa ja –muotonsa. Voisi kuvitella, että lähipeli olisi hanskassa, kun on Par kolmosia muutaman kesän aikanaan tahkonnut, mutta mitä vielä, edelleen lyhyet väylät ovat niitä vaikeimpia eikä edelleenkään lyöntien mitta riitä pitkille väylille, mutta hauskaa on, se on pääasia. Se on vaan myönnettävä, että hieno harrastus tuli aloitettua  n. 35 vuotta liian myöhään.

 Kovasti ollaan, kuten kaikki tiedätte, menossa kentän osalta uutta kohti, kun laajennus 18-reikäiseksi otetaan kesän aikana käyttöön. Tosin ripaus vanhaakin tullaan taas kaivamaan esille, kun yllättävän vaikea, tiensuuntainen ja aikansa paras ja vaikein (lue: ainoa) Par 4 tulee saamaan täysimittaisen kentän päätösväylän numeron 18. Hukkipelaajat ja vasemmalta lyövät slaissarit vapiskaa, siellä on muuten Out-paalutkin! Oma slaissini taas koukkaa nykyisen 5.-väylän avauspaikan suuntaan, mutta ei vaaraa, avauksen pituus ei edelleenkään riitä, kuten jo kerroin… mutta taas forea huudetaan ja LUJAA!!

”Pelaan” kesän aikana lähes yhtä paljon kierroksia muilla kentillä kuin Nakkilassa ja tyytyväisenä voin toistaa useasti kuulemani kohteliaisuuden, että ”on teillä sitten hyvä ja rento tunnelma klubilla”. Aiemmin en tätä sanontaa ihmeemmin noteerannut, ajattelin, että kai noin kuuluu sanoa kun kerran golfareita ollaan. Nykyään allekirjoitan tämän ja olen siitä erittäin ylpeä. Meidän kenttä on maalaiskenttä (mitä se sitten ikinä tarkoittaakaan) ja tulee sitä myös tulevaisuudessa olemaan. Klubille on helppo tulla. Kaikki toivotetaan tasavertaisina tervetulleiksi ja mikä parasta Meidän kentällä uskaltaa ja saa vinoilla takaisin!! 

Vuosittain saamme green card-suoritusten kautta paljon uusia, pelaavia jäseniä. Toivon, että me kokeneet  pelaajat huomioimme tämän, opastamme ja autamme edelleen. Muistetaan olla kohteliaita ja näin toivotetaan uudet jäsenet tervetulleeksi Meidän kentälle!
Golf-opetus sekä kaikki jaostot, juniorit, ladyt ja seniorit tekevät ja toimivat meillä todella laadukkaasti, joten jokaiselle, tasoituksesta riippumatta, löytyy mielekästä toimintaa.

Jotta kaikki ei olisi niin auvoista olen kiinnittänyt muutamaan parannusta vaativaan asiaan huomiota kevään kierrosten aikana. Kenttä on talvehtinut erittäin hyvin, greenit on vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen hyvässä kunnossa, joten yritetään pitää ne myös sellaisina. Muistetaan paikata alastulojäljet, jos ei omaa niin ainakin kaksi muuta. Välittömästi paikattu jälki korjaantuu päivässä, korjaamaton ottaa aikaa pari viikkoa.  Toinen harmillinen asia on tupakan tumpit… Eikö voitais sopia, että kukin hoitaa omat natsansa omalla tavallaan lähimpään roskikseen, ei kentälle, ei tee-paikalle, ei edes ojaan eikä metsään.

Vuodet ovat siis muuttaneet kenttää, mutta niin ne ovat muuttaneet myös miestä. Tiedän kyllä, että harjoittelu parantaa tuloksia. Omalla kohdalla se ei vaan toimi koska en niin välitä treenata. Golf on todella mukava harrastus miellyttävässä seurassa, hyvin hoidetussa ympäristössä. Se riittää minulle. Jos en mitään muuta osaa, niin häviämisessä olen erittäin hyvä. En takuulla tiuski enkä etsi vikaa muualta, mitä nyt ehkä joskus omista vanhoista mailoista.
Tasoitukseni oli jo vuosiksi jämähtänyt paikoilleen, mutta viime kesä toi piristävän muutoksen… tosin ”väärään suuntaan” eli ylöspäin ja tuntuu suunta jatkuvan samoin kuin elopainon suhteen joka työterveyshuollon ja kaikenmaailman kehonkoostumusmittausten jälkeen on todettu olevan reilut sata kiloa. Tähän on kyllä kaksi ihan selkeää syytä eli klubikahvion korvapuustit ja Wallinin Teukan draiveri.. Tutussa äijäporukassa pelaamme aina olut/pullakahvi-panoksella ja vuosien saatossa  lyhyet metsälyöntini on ollut huomattavasti helpompi löytää kuin Teukan Nikellä pitkälle kajautetut pallot. Tosin tähänkin on tulossa muutos. Viime kesänä kohdalleni yhä useammin osunut maksumiehen rooli on toistunut kuluvana keväänä lähes joka kierroksella joten hyvässä tapauksessa  pääsen joskus vielä alle sadan kilon elopainoon!?

Klubikapteenina haluan toivottaa kaikille miellyttävää ja pelillisesti viihdyttävää kesää, jutellaan ja suunnitellaan lisää kun nähdään ”Meidän kentällä”

Ari Kokko   

Nakkila Golf ry. (NaG) - 02 537 4999 - nakkilagolf@nakkilagolf.fi - Suomalaisentie 71, 29250 NAKKILA